Tijdens een huwelijksfeest in café Maats op 12 november 1968 kwam een tweetal Keunedarpers, na al enkele pilsjes genuttigd te hebben, bij de caféhouder Jan Maats met de volgende mededeling: “Jan, we hebben net een carnavalsvereniging opgericht en jij bent onze nieuwe prins.” Jan kon en hoefde daar verder helemaal niet over na te denken en vond op dat moment alles goed. Bij het eerste carnavalsfeest, begin 1969, kwam Jan als Carnavalsprins in actie. Het was de eerste en tevens laatste keer dat hij prins was, omdat het in principe nooit voorkomt dat iemand in het Keunedarp twee keer prins is.

Ook is vanaf het begin het standpunt gehuldigd dat elke prins een bijzondere naam krijgt die iets vertelt over de achtergrond van de Prins. De toespraak van Prins Waterjan van Holten tot Dijkerhoek tijdens dat eerste feest zullen we niet licht vergeten. Het was kort maar krachtig:

“Welkom en noe amoal zoep´n!”


In de beginjaren van C.V. de Fienpreuvers was er in het carnavalsweekeinde alleen maar op zaterdag een feestavond, terwijl er tegenwoordig in dat weekeinde veel meer activiteiten zijn. Van de donderdag voor carnaval, de sleuteloverdracht, tot en met dinsdagavond, wederom sleuteloverdracht. Een ander kenmerk van het Keunedarps carnaval is de vele clubs (circa 30) die het feest een kleurrijk aanzien geven. In deze clubs zitten leden die gezamenlijk werken aan een loopgroep, een praalwagen of een combinatie daarvan. Niet alleen tijdens de optocht maar ook op de feestavonden zijn zij uitgedost in de door hen uitverkoren clubkleding. Al die clubs, die ontstaan zijn uit verschillende invalshoeken, hebben naast het feestvieren een ander gemeenschappelijk kenmerk: vriendschap.

Met z’n allen dragen zij bij aan samen genieten en ontspannen in deze jachtige tijd met veel stress. Gezamenlijk wordt gewerkt aan een stevige verankering van gemeenschapsbeleving die niet meer in Keunedarp is weg te denken.